Filmhuis: Darkest Hour (Churchill)

Filmhuis Woudenberg: do 9 mei 2019

Darkest Hour, winnaar van een Golden Globe en twee Oscars. Met een glansrol voor Gary Oldman die een uitstekende Winston Churchill neerzet.


Het is mei 1940. Nederland, België en ook Frankrijk worden opgerold in de Blitzkrieg. Chamberlain (Ronald Pickup), die gerekend had op een verzoeningsgezinde Hitler, moet aftreden als Prime Minister. Zijn opvolger moet bepalen of er wel of geen vredesbesprekeningen met de nazi’s zullen volgen. De bal belandt bij de ongelikte, onmogelijk aan partijbanden te leggen Churchill, die in onmin verkeert met de Britse koning George VI. Churchill: knorrepot, intrigant, sigaar, dicteren in bad, humorist, vastberaden en fraaie volzinnen. De vlijmscherpe dialogen zijn een genot om te volgen. Wat de film meeslepend maakt, naast het geweldige acteerwerk, is de permanente aanwezigheid van het Britse Koninkrijk dat zich heel dicht bij onderhandelingen met de vijand bevond. Darkest Hour laat zien hoe Churchill in het voorjaar 1940 slim en doortastend te werk gaat. Een historische kijk in zijn oorlogskabinet.

Aanvang: 20.15 uur. Een kaartje kost € 6,- (contant op de filmavond) en is vooraf te reserveren via de balie van het Cultuurhuis, telefoon 033-2863788 of door een berichtje te sturen naar filmhuiscultuurhuiswoudenberg(A)gmail(P)com