WAUW!denberg - Ontdek de wereld van duurzaamheid

Cultuurhuis Woudenberg: za 26 mei 2018

WAUW! wat zijn er al veel mensen actief in Woudenberg op het gebied van duurzaamheid. En WAUW! wat zou het mooi zijn als dat er nog meer worden.
Op zaterdag 26 mei bundelen we onze krachten en organiseren we diverse activiteiten die je kunnen inspireren en je bewustzijn rond afval, hergebruik en meer groen zullen vergroten.
Na het beknopte programma hieronder, volgen de programma-onderdelen met toelichting.

Beknopt programma

10.00 - 11.00 uur Opening & Op de koffie bij…
10.00 - 13.00 uur Markt: Ruil je rijker
10.00 - 13.00 uur Repaircafé special
10.15 uur    Voorlezen ‘Ruil je rijk’ met wedstrijd
11.00 uur    WAUW! Inspiratie-pitches
12.30 - 13.30 uur WAUW!Dorpssoep
13.00 uur Uitreiking Ruil je rijk wedstrijd

Uitgebreid programma

10.00 - 11.00 uur Opening WAUW!denberg en Op de koffie bij…..
Om 10.00 uur is de opening van WAUW!denberg en geeft de gemeente een informatieve update van diverse duurzaamheidsprojecten waar ze mee bezig zijn. Denk daarbij aan het ontkoppelen van het regenwater, Groen in de buurt en Het nieuwe wonen.
Heeft u aansluitend nog een vraag, een opmerking of een idee over duurzaamheid in Woudenberg? Ga dan gezellig op de koffie bij en in gesprek met de wethouder.

10.00 -13.00 uur Markt: Ruil je rijker
Heb je de voorjaarsschoonmaak gedaan maar weet je niet wat je moet doen met je spullen?
Wat voor de één overbodig is, is voor de ander nog van grote waarde. Kom naar Ruil je rijker en geef een product een tweede leven.
Ruil je grote en kleine mensen-kleding aan de waslijn. Deel je groentestekjes/plantjes/zaden met een ander. Ligt het kinderspeelgoed ongebruikt in de kast? Doe er een ander een plezier mee. Boek uitgelezen en zin in iets nieuws? Wissel je boek in de boekspot. Of maak een ander blij met een houdbaar levensmiddel dat je te impulsief hebt gekocht.
De spullen kunnen op donderdag 24 en vrijdag 25 mei al gebracht worden naar het Cultuurhuis.
Alles wat overblijft krijgt een goede bestemming en gaat naar Burgerinitiatief Woudenberg.

10.00- 13.00 uur Repaircafé special
De handige reparateurs van het maandelijkse repaircafé van Duurzaam Woudenberg zijn aanwezig om uw kapotte spullen te repareren zoals bijvoorbeeld tuinapparaten, kleding en speelgoed.

10.15 uur Ruil je rijk - voorlezen en wedstrijd, vanaf 7 jaar.
Kennen jullie dat verhaal van de man die begon met een paperclip en eindigde met een huis? Op de eerste dag ruilde hij een paperclip tegen een pen en zo ging hij door totdat hij na een jaar een huis had.
Voorlezen
De Eierkoningin en Eierprinses lezen in de bibliotheek het jeugdboek `Ruil je rijk` van Maranke Rinck voor. Lots meester laat de klas een ruilspel doen. Per groepje krijgen ze een stuk touw om mee te beginnen. Dan hoort Lot dat de school dicht moet, omdat er geen geld is om een schoolplein aan te leggen. Lots groepje heeft een plan om de school te redden. Maar zal het lukken? Hoe begin je met een touw en eindig je met een schoolplein?
Wedstrijd Ruil je rijk
Als het boek uit is geeft de Eierkoningin het startsein voor de wedstrijd Ruil je rijker. Iedere deelnemer of groepje krijgt een paperclip en mag 2 uur lang naar hartenlust ruilen in het dorp. Waar komt de Woudenbergse jeugd na twee uur mee terug? Doe je best en win een Waka Waka (powerbank en zaklamp op zonne-energie) De prijsuitreiking van de wedstrijd volgt om 13.00 uur.

11.00 uur WAUW! Inspiratie-pitches.
Laat je in inspireren en informeren over de volgende onderwerpen:
11.00 uur - Korte film `Wij en de bij`. Honingbijen zijn een onmisbare schakel in de totstandkoming van ons gevarieerde voedselaanbod. Hoe leven bijen en wat is hun betekenis in de natuur? Na afloop is er een toelichting en kunt u in gesprek met de Imkervereniging Woudenberg.
11.20 uur - Ook u kunt zelf lekkere (biologische) groentes verbouwen. Makkelijk moestuinieren door Volkstuinvereniging Groentehof/Burgerinitiatief Woudenberg.
11.35 uur - De Wereldwinkel neemt u mee in de wereld van `Effectieve Micro-organismen` en vertelt onder anderen over duurzame schoonmaakproducten en de Bokashi-keukenemmer van EM natuurlijk-actief.
11.45 uur - Eten bewaren en vers houden zonder plastic afval te produceren? Hanneke de Witte geeft uitleg over de Bijenwasdoek.
11.50 uur - Nieuw in het Cultuurhuis, de boekspot. Wat is het idee en hoe werkt het? Bibliotheek Eemland wijdt je in.

12.30 - 13.30 uur WAUW!Dorpssoep
Dorpssoep is leuk, lekker en levert zoveel meer op dan soep alleen. Kom daarom gezellig gratis soep eten. De soep wordt bereid door St. Burgerinitiatief Woudenberg.

13.00 uur Uitreiking Ruil je rijk wedstrijd.
Waarmee komt de jeugd van Woudenberg na ca. 2 uur ruilen terug? En wat hebben ze onderweg meegemaakt? Om 13.00 uur wordt de winnaar van de Waka Waka bekend gemaakt.
Zelf aan de slag tijdens de WAUW!dag?
- Maak je eigen bijenhotel onder begeleiding van de Imkervereniging Woudenberg. Dit is een speciaal geconstrueerde insectenschuilplaats die meerdere insecten helpt te overwinteren.
- Kinderen kunnen zelf creatieve cadeauzakjes maken van oude boeken en tijdschriften onder begeleiding van Yvonne Luijkendijk.

Doorlopend:
- Een aantal kunstobjecten van Gusta Boodt, afkomstig uit `Een andere wereld` zijn te zien. Zij geeft gebruikte materialen zoals flesjes, blikjes en fruitnetjes een tweede leven.
- Yvonne Luijendijk maakt en verkoopt cadeau-artikelen van oude boeken, kleding en tijdschriften
- De Bibliotheek Eemland presenteert een selectie van inspirerende boeken. - Hang uw duurzame wens in de wensboom of laat een wens in vervulling gaan.
- Informatiestandjes van de Imkervereniging Woudenberg en de Wereldwinkel.
- De Welkoop presenteert en verkoopt een assortiment van biologische gewasbeschermingsmiddelen voor gezonde en sterke gewassen.

Het programma is geïnitieerd door het Cultuurhuis en de gemeente Woudenberg en komt tot stand in samenwerking met Duurzaam Woudenberg, Bibliotheek Eemland, Kunst en Cultuur Woudenberg, St. Burgerinitiatief Woudenberg, Imkervereniging Woudenberg, VVV-infobalie, Wereldwinkel, Welkoop e.a.

Cultuurhuis Woudenberg
Dorpsstraat 40, 3931 EH Woudenberg
Informatie: www.cultuurhuiswoudenberg.nl, www.woudenberg.nl/wauwdenberg
facebook.com/cultuurhuiswoudenberg en facebook.com/gemwoudenberg