Ladies day - I.h.k.v. Internationale vrouwendag

Cultuurhuis Woudenberg: wo 8 maart 2023
Op woensdag 8 maart worden de vrouwen in Woudenberg uitgenodigd voor de Ladiesday. In het kader van de Internationale vrouwendag organiseert de programmaraad van het Cultuurhuis een middag- en avondprogramma met workshops, een Ladies talkshow, lekkers, een marktje, gezelligheid én muziek. Kortom, een dag waarop vrouwen in het zonnetje worden gezet.
`s Middags is er o.l.v. Caroline Nelissen een Ladies talkshow over 'Onbeperkt leefbaar'. Alle vrouwen zijn welkom om met elkaar van gedachten te wisselen over thema's als: Wat betekent leefbaar voor jou als vrouw en pas je dat ook toe? In huis,in je buurt, op je werk? Je krijgt de gelegenheid om je zienswijze op het vrouw zijn in deze maatschappij te delen. Na de talkshow zijn er gezellige gratis workshops te volgen, zoals zeepjes en armbandjes maken en harten vilten.  Doorlopend is een marktje met eigengemaakte producten. Verder tonen twee dames van Oud Woudenberg hun waskunsten van vroeger. Een drankje en hapje maken de middag compleet.

`s Avonds kun je deelnemen aan dezelfde workshops als in de middag, plus nog een zangworkshop. Daarnaast is er een kleine markt en het muzikale vermaak in de avond is van Mic`s music. Al met al belooft het een dag te worden waarin gezelligheid en humor bovenaan staan en we ook nog iets van elkaar kunnen leren. Voor wie is deze dag? Voor alle, maar dan ook echt alle vrouwen in Woudenberg en omgeving. Niet alleen vrouwen met feministische denkwijzen maar ook zeker de manager van een huishouden, moeders, vrouwen in de politiek, vrouwen die vanuit het Christendom leven en werken, managers of zorgmedewerkers. 
Praktische informatie:
Tijden: middagprogramma aanvang 14.30 uur, talkshow 14.45-15.45 uur, workshops16.00-16.45 uur, 16.45-17.30 uur napraat met hapje. Avondprogramma: inloop19.30 uur, met muziek van Mic`s Music, workshops 20.00 -20.45 uur,20.45-21.30 uur Sing a long met Mic`s music. Borrel en muziekoptreden tot ongeveer 22.00 uur. Gratis entree.
Aanmelden mag via:
info(A)cultuurhuiswoudenberg(P)nl maar je kunt ook binnenlopen.

Locatie:Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40 Woudenberg. www.cultuurhuiswoudenberg.nl

Waarom Internationale vrouwendag?
Overal in de wereld wordt de Internationale vrouwendag gevierd met dit keer alsthema “Onbeperkt Leefbaar”. In het begin had deze dag als doel het verbeteren van vrouwenrechten, vooral het kiesrecht. Tegenwoordig wordt deze dag vaak georganiseerd rond een bepaald thema zoals tegen geweld of gelijke behandeling.
Een stukje geschiedenis: De Internationale vrouwendag bestaat sinds 1911. Deze dag is gekozen omdat er in New York een staking uitbrak van vrouwen die in de textielfabrieken werkten. Deze was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken. De staking was het begin van jarenstrijd voor gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. Langzaamaan werd er, vooral in westerse landen jaarlijks een vrouwendag georganiseerd. In Nederland was de eerste op 12 maart1912. Alette Jacobs heeft in het begin van de 20e eeuw als voorvechtster van vrouwenrechten mede aan de wieg gestaan van discussie,totstandkoming en komen tot het vrouwenkiesrecht. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een grote staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Sint Petersburg. Als gevolg hiervan verkoos het International Vrouwensecretariaat van de communistische partij in 1921, 8 maart als definitieve datum van de Internationale Vrouwendag.

Vanwege de Koude Oorlog heeft de viering van deze dag bij de NAVO landen in een verdacht daglicht gestaan. In veel van de kapitalistische landen werd 8 maart daarom niet gevierd en zelfs niet erkent. Sinds in de jaren 60 de feministische golf op gang kwam, wordt deze vrouwendag internationaal weer volop gevierd. Meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit veel landen,gezindten en politieke stromingen nemen er deel aan. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkent.
Bronnen:Wikipedia.
www.internationale-vrouwendag.nl.