Cultuurcafé: Eemlandse Auteur Arjeh Kalmann, i.h.k.v. 75 jaar Vrijheid

Cultuurhuis Woudenberg: donderdag 23 april

Op donderdag 23 april is het Cultuurcafé met Eemlandse Auteur Arjeh Kalmann,i.h.k.v. 75 jaar Vrijheid.
Bezoek de Lezing over Arjeh Kalmann`s boek `Leef Gelukkig! Een joods familieportretin egodocumenten`.

 "Leefgelukkig!; Een Joods familieportret in egodocumenten"

De foto op de voorkant van het boek is van 1925 en laat een welgestelde joods Amsterdamse familie zien. Rondom Karel Cohen, slager van beroep, en zijn vrouw Betje, staan de gezinnen van hun zonen Maurits en Max. Alle mensen op deze foto zijn inmiddels dood, maar hun dagboeken, sinterklaasgedichten en honderden brieven zijn bewaard gebleven. Van voor, ín en van ná de oorlog.
Karel en Betje hebben drie kleindochters en een kleinzoon. Eind jaren dertig vertrekt de kleinzoon naar Palestina. Karel sterft in december 1940 een natuurlijke dood.Twee kleindochters vluchten naar Zwitserland, waarbij er een, Netty, aan de Zwitserse grens wordt tegengehouden. Zij sterft in Auschwitz. De anderen duiken drie jaar lang onder en overleven de oorlog.
Voormalig hoofdredacteur van het 'Utrechts Nieuwsblad 'Arjeh Kalmann, zoon van een van de hoofdpersonen, componeerde portretten van de tien afgebeelde Cohennen. Zijn dominante opa Max sloot iedere brief af met de opdracht: "Leef gelukkig.'Niemand slaagde daarin.

Entree € 6,00. Neem gratis een 2e persoon mee ihkv viering 75 jaar vrijheid.
Info/aanmelden: www.bibliotheekeemland.nl.